Budapest Víz Világtalálkozó 2016

A Világtalálkozó szlogenje „A víz összeköt” („Water connects)”, elsősorban arra utal, hogy a víz, amely nem ismer határokat, új típusú együttműködésekre sarkall; összeköti a vízgazdálkodást, az ipart, a mezőgazdaságot, az egészségügyet és az oktatást, összekapcsol országokat, régiókat, generációkat és kultúrákat, illetve „forrása” az összes fenntarthatósági cél megvalósításának is, amely alapvetően befolyásolja mindannyiunk jövőjét.
A Világtalálkozó logójában látható vízcsepp első üzenete figyelmeztetés és figyelemfelhívás, amely „az utolsó csepp” kifejezésre épül, utalva arra, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, mielőbb cselekedni kell: újszerű és hatékony megoldásokra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás területén.
A második üzenet mélyebb tartalommal bír: az az édesvízkészlet, amelyen minden földi élőlénynek osztoznia kell, úgy aránylik a Föld tömegéhez, mint a logóban a kis csepp a Föld megjelenítéséhez. Ha pedig ennek az édesvízkészletnek az elérhető mennyiségét nézzük, akkor még ennél is drámaibb a helyzet: a Föld vízkészletének csupán 3%-a alkalmas emberi fogyasztásra, ennek több mint kétharmad része azonban nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhető.
A harmadik üzenet pedig arra a szintén kritikus területre világít rá, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kihívások 80%-a vízhez kötődik. A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 stratégiai célja, hogy az esemény sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatalt a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a folyamatok társadalmasításában kulcsszerepet játszó civilekkel.

Pályázati kiírás

„A víz összeköt”
A 2016. november 28-30. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ fotó- és videópályázatot hirdet.

A pályázat tematikája

A pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik a pályázat témáját és az azzal kapcsolatos mondanivalójukat álló- vagy mozgóképen fogalmazzák meg.

Olyan fotókat és videókat várunk, amelyek megmutatják ennek a nélkülözhetetlen anyagnak az alapvető fontosságát bolygónk, a természet, az emberiség és az egyes ember életében, megjelenítik különböző tulajdonságait, egyediségét, élettérként és szervezetünk meghatározó alkotóelemeként és megjelenési formáinak sokszínűségét akár csepptől a tengerig. E mellett a víz mitikus, mesei vonatkozásai is szerepet játszhatnak az elkészült pályázatokban.

Inspirációk

Budapest Víz Világtalálkozó 2016
Fotóinspirációk 1
Fotóinspirációk 2
Videóinspirációk


Pályázati díjak

 • Fotó kategória
 • I
  LEICA D-LUX fényképezőgép + 50 000 Ft értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra
 • II
  50.000 FT értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra + 25 000 Ft értékű könyvutalvány
 • III
  25 000 Ft értékű könyvutalvány
 • Videó kategória
 • I
  LEICA D-LUX fényképezőgép + 50 000 Ft értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra, ill. filmkidolgozásra
 • II
  50.000 FT értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra, ill. filmkidolgozásra + 25 000 Ft értékű könyvutalvány
 • III
  25 000 Ft értékű könyvutalvány
A két kategória I-X. helyezettjei csoportos kiállításon mutatkoznak be a Mai Manó Ház Galériájában 2016 őszén.

Zsűri

A díj odaítéléséről öttagú, független zsűri dönt. A zsűrizés zártkörű.

A zsűri tagjai:

Csizek Gabriella
művészeti főmunkatárs Mai Manó Ház
Kovalovszky Dániel
fotográfus
Horváth Viktor
rendező
Szalontai Ábel
DLA, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Média Intézet, intézetigazgató, egyetemi docens
Lonkai Gabriella
Politikai tanácsadó, EMMI

A nevezés szabályai

Pályázni kizárólag elektronikus úton, a bws.capacenter.hu webfelületen keresztül lehet.

2016. augusztus 1., hétfő

pályázat meghirdetése
2016. szeptember 1., csütörtök
00:00 óra

nevezés kezdete
2016. szeptember 30., péntek
12:00 óra

nevezés vége
2016. október 15., szombat

eredményhirdetés és díjátadó

A pályázatot „A víz összeköt” címmel a Capa Központ hirdeti meg a Budapest Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából, együttműködve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

A pályázaton – a pályázati feltételeknek megfelelő – fotográfiákkal és videó-filmmel bárki pályázhat. A pályázaton két kategóriában – fotók és videofilmek – lehet pályázni 2000 után készített, minimum 3, maximum 6 képből álló sorozattal vagy maximum 90 másodperces videó-filmmel. Egy pályázó csak egy kategóriában indulhat.

A pályázaton kizárólag olyan pályamunkákkal lehet pályázni, melyek nem voltak még publikálva online vagy nyomtatott sajtóban, ill. kiállításon sem szerepeltek a pályázat időpontjáig. A pályamunkák formai és technikai megközelítése műfaji megkötés nélkül, teljesen szabadon kezelhető és értelmezhető.

A pályázók az elkészített alkotásokat a megadott technikai feltételeknek megfelelően – elektronikusan töltik fel a bws.capacenter.hu oldalon keresztül.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el és díjazza. A zsűri kizárólag a pályázati kiírásnak megfelelően feltöltött pályamunkánkat díjazza és kategóriánként hirdet majd nyerteseket. A pályázat kiírója a pályázókat az eredményről e-mal-ben értesíti.

A pályázat csak az alábbi feltételek elfogadása mellett tekinthető érvényesnek:

A pályázó a pályázatra kizárólag olyan alkotásokkal nevezhet, melyek saját tulajdonát képezik, és teljes körű felelősséget vállal azért, hogy a benyújtott képek/filmek szerzői jogával kapcsolatban harmadik személynek nincs olyan joga, jogosultsága, mely a felhasználást, bemutatást bármilyen módon korlátozná, vagy akadályozná, továbbá, hogy a pályázatra benyújtott alkotások elkészítése során hatályos jogszabályok előírásait maradéktalanul betartja.

A pályázat kiírója a pályázatra benyújtott alkotásokat a nyilvános eredményhirdetéskor levetíti, továbbá „A víz összeköt” projekt kommunikációja során és a projekt programsorozatához kapcsolódóan térbeli és időbeli korlátozás nélkül, minden ismert felhasználási módra vonatkozóan – felhasználja, (tetszőleges példányban és alkalommal többszörözi, nyilvánosságra hozza, kép- vagy hangfelvételen rögzíti, terjeszti, azt számítógéppel vagy elektronikus adathordozóra másolja, bármely ismert módon a művet a nyilvánossághoz közvetíti). A pályázat kiírója a felhasználás során a szerzők személyhez fűződő jogainak betartásával köteles eljárni.

A pályázat kiírója a pályázatból kizárja azokat az alkotásokat, melyek a közerkölcsöt, illetve a közízlést sértik, mások hátrányos megkülönböztetésére alkalmasak, vagy a hatályos jogszabályok előírásaival ellentétesek.
 • Főtámogatók:
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma